Madeirské víno světle jantarové barvy. V jeho chuti najdete čokoládu, rozinky, melasu a karamel. Víno má krásné plné tělo, jemnou texturu a trošku sladkosti v dochuti. region: Madeira
typ vína: fortifikované/dolihované víno, madeirské, polosuché
doba zrání: 3 roky
odrůdy: Tinta Negra
aroma: čokoláda, rozinky, třtinová melasa, karamel
objem: 0,75 l
obsah alkoholu: 19,1 %
obsah kyselin: 4,82 g/l
zbytkový cukr: 86 g/l
Proces výroby:
Sklizeň probíhá zpravidla od konce srpna do druhého týdne v říjnu, nejdříve na jihu a později na severu v závislosti na tom, o jakou odrůdu se jedná. Většina hroznů pak pochází z vinic v Estreito de Câmara de Lobos na jihu ostrova a v Sao Vicente na severu. Po příjezdu do vinařství jsou hrozny vylisovány na pneumatickém lisu. Fermentace probíhá v nerezových kádích až do určitého stupně kvašení, kdy se k mladému vínu přidá vinný alkohol o síle 96 % a fermentace se zastaví. Svých jedinečných vlastností víno dosahuje díky procesu zrání, který se nazývá "estufagem" – tedy zahříváním vína pomocí trubek s horkou vodou. Poté zraje v dubových sudech ještě po dobu minimálně tří let.
Párování s jídlem:
Excelentní jako aperitiv, se slanými oříšky, tapas nebo sýry.