region: Madeira
typ vína: fortifikované/dolihované víno, madeirské, sladké
doba zrání: 3 roky
odrůdy: Tinta Negra
aroma: karamelky, káva, melasa, džem
objem: 0,75 l
obsah alkoholu: 18,93 %
obsah kyselin: 5,04 g/l
zbytkový cukr: 108 g/l CHARAKTER VÍNA
Tmavá barva a v chuti karamelky, káva, melasa, čokolád a džem. Plné, ale jemné tělo s dlouhým sladkým závěrem.
VINIFIKACE
Sklizeň probíhá zpravidla od konce srpna do druhého týdne v říjnu, nejdříve na jihu a později na severu v závislosti na tom, o jakou odrůdu se jedná. Většina hroznů pak pochází z vinic v Estreito de Câmara de Lobos na jihu ostrova a v Sao Vicente na severu. Po příjezdu do vinařství jsou hrozny vylisovány na pneumatickém lisu. Fermentace probíhá v nerezových kádích až do určitého stupně kvašení, kdy se k mladému vínu přidá vinný alkohol o síle 96 % a fermentace se zastaví. Svých jedinečných vlastností víno dosahuje díky procesu zrání, který se nazývá "estufagem" – tedy zahříváním vína pomocí trubek s horkou vodou. Poté zraje v dubových sudech ještě po dobu minimálně tří let.
PÁROVÁNÍ S JÍDLEM
Skvělý digestiv a doprovod ovoce a dezertů, zvláště těch z čokolády a melasy.