Filtrovat
Pixmac000013879887[1].JPG

Černý čaj oproti jiným typům čajů prochází delší oxidací. Má v sobě víc kofeinu a výraznější vůni. Svou vůni čaj neztratí ani při delším skladování. Černý čaj je známý i svými léčivými účinky. Pro milovníky čajů i příznivce černých čajů, jsme vybrali černé čaje z celého světa. Samozřejmě si můžete vybrat - čisté, aromatizované či ochucené. Nenechte si ujít příležitost vyzkoušet pravý černý čaj.

 

TIP: Víte, jak správně připravit černý čaj? Nebo, něco víc o historii černých čajů?

  • Balení
  • Druh
  • Rozdělení
  • Řada
  • Značka

  • Počet na stránku
  • 20
  • 40
  • 60

Strana 1 z 6    Celkem 102 záznamů


Černý čaj 15x2, 5x1,8g - Kolekce

  • Výrobce: Grešík-Natura
  • Skladem

60 Kč

Černý čaj čistý 10x2g - Kandy

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

43 Kč

Černý čaj čistý 10x2g - Dimbula

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

43 Kč

Černý čaj čistý 10x2g - Orange Pekoe

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

46 Kč

Černý čaj čistý 25x2g - Uva

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

52 Kč

Černý čaj čistý 25x2g - Gold

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

56 Kč

Černý čaj čistý 10x2g - Darjeeling

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

53 Kč

Černý čaj čistý 100g - Pu-Erh

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

130 Kč

Černý čaj ochucený 75g - Thyme

  • Výrobce: Basilur
  • Skladem

77 Kč

Strana 1 z 6    Celkem 102 záznamů

Jak připravit černý čaj

 

Černý čaj je takový, jehož lístky prošly fermentací, díky které čaj získal svou charakteristickou tmavou barvu. Příprava černého čaje se zdá být jednodušší, než je tomu u čaje zeleného. Protože nemusíte řešit teplotu vody, kterou černý čaj zaléváte.

Nádobí k přípravě čaje

K přípravě sypaného černého čaje vám pro začátek zcela postačí kvalitní nádoba, například větší konvice nebo hrnek. Ideálně pokud nádoba bude vyrobena ze skla nebo porcelánu, protože na tomto materiálu neulpívá původní aroma. Můžete použít i konvici s integrovaným sítkem nebo sítko samostatné. 

Lístky sypaného čaje však mají rády svobodu, proto se je nebojte louhovat v konvičce jen tak volně. Uvolní se z nich tak to pravé aroma a chuť. Sítko v tomto případě teoreticky nepotřebujete. Lístky čaje totiž po vylouhování klesnou ke dnu, takže čaj můžete bez problému slít.

Dávkování

Doporučené dávkování a doba louhování jsou zpravidla uvedeny výrobcem. Záleží na druhu čaje. Často a obecně se doporučuje jedna zarovnaná čajová lžička na jeden šálek. Záleží na vašich preferencích. Čím větší množství čaje na šálek, tím silnější výluh získáte.

Voda a její teplota

Na černý čaj je podobně jako na zelený čaj nejlepší použít čerstvou měkkou vodu, která lístkům pomůže uvolnit jejich aroma. Černý čaj vždy zaléváme buď vařící vodou, nebo vodou o teplotě mezi 95 – 100°C.

Doba louhování

Obecně pro všechny typy čajů platí následující: Čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje.

U černých sypaných čajů je doporučena doba louhování  3-5 minut. Během prvních tří minut se do výluhu uvolňuje hlavně tein, který má povzbuzující účinky. Při delším louhování (nad 5 minut) se už z lístků naopak uvolňují třísloviny, které účinky teinu snižují a čaj působí spíše uklidňujícím způsobem. Delším louhováním čaj získá více nahořklou chuť a tmavší barvu.

Louhujte pokud možno v přikryté nádobě, aby v čaji zůstaly zachovány veškeré prospěšné látky.